Upala prostate (prostatitis) kod muškaraca

Upala prostate (prostatitis) vrlo je bolno stanje. Ali obično prostatitis nije ograničen samo na bol i uzrokuje još ozbiljnije simptome. Koji? Koliko obično traje upala prostate? I što od toga pomaže?

Što je prostatitis?

Prostatitis je upala prostate (prostate). Prostata se može upaliti kao posljedica, primjerice, bakterija koje mogu ući u tkivo prostate iz urinarnog trakta. Ovisno o tome jesu li uzročnici upale prostate bakterije ili ne, razlikuju se sljedeći tipovi prostatitisa:

 • bakterijski;
 • abakterijski prostatitis.

Prostata je žlijezda veličine četiri centimetra, koja se kod muškaraca nalazi ispod mjehura. To je jedan od unutarnjih reproduktivnih organa koji proizvodi sekret koji se miješa sa spermom tijekom ejakulacije. Ovaj sekret osigurava pokretljivost spermija i pruža potporu na putu do ženskog jajašca.

Prostata kod muškaraca može se upaliti kao posljedica upale mokraćnog mjehura ili mokraćne cijevi (mokraćne cijevi), a uzročnici upale mogu biti bakterije koje migriraju iz mokraćnog mjehura ili mokraćne cijevi u prostatu. U ovom slučaju govorimo o akutnom prostatitisu. U većini slučajeva infekcija se može kontrolirati antibioticima.

U otprilike 5 od 100 pacijenata, bakterije ostaju u prostati unatoč liječenju, ostavljajući upalu nepromijenjenom. Dijagnoza kroničnog prostatitisa.

Bakterije nisu uvijek uzrok upale prostate

Osim bakterija, postoje i drugi čimbenici koji mogu uzrokovati upalu prostate, kao što su poremećaji središnjeg živčanog sustava (SŽS), psihički problemi, stres i kronična upala stijenke mjehura. Budući da se u ovom slučaju javlja prostatitisne zbog bakterija, on je pozvanabakterijski prostatitis.

Ponekad se abakterijski prostatitis naziva jednim od oblika sindroma kronične zdjelične boli (skraćeno CPPS). Međutim, ovaj bolni sindrom može se razviti i bez upale prostate. Osim upalnih, postoje i neupalni oblici sindroma kronične zdjelične boli.

Bilješka:Kod neupalnog sindroma kronične boli u zdjelici simptomi su slični onima kod prostatitisa, ali se ne nalaze niti bakterije niti znakovi upale.

Međutim, u službenoj klasifikacijiprostatitisNacionalni instituti za zdravlje SAD-a navode i upalne i neupalne oblike sindromakroničnibol u zdjelici.

Po mnogima ovo uvodiliječnicidovodi u zabludu iu najgorem slučaju može dovesti do neprikladnog liječenja. Za razliku od upale prostate, neupalni sindrom kronične boli u zdjelici ne reagira na antibiotsku terapiju.

upaljena prostata

Uzroci prostatitisa

Brojni su čimbenici koji doprinose upali prostate. Najvažniji su:

 • rekurentne infekcije mokraćnog sustava;
 • kateterizacija mjehura;
 • operacije u urogenitalnom području;
 • nezaštićeni analni seks.

Pod tim i drugim okolnostima bakterije mogu lako ući u mokraćni trakt i uzrokovati upalu prostate. Ako bakterije uđu u prostatu, to može dovesti do bakterijskog prostatitisa.

Abakterijski prostatitis može imati više različitih uzroka. Pogledajmo pobliže uzroke obje vrste prostatitisa.

Bakterijski prostatitis

bakterijski prostatitis

Većina bakterijskih prostatitisa uzrokovana je crijevnim bakterijama kao što su Escherichia coli ili enterokoki. Dođu li u mokraćni sustav kroz otvor penisa, najprije uzrokuju infekciju mokraćne cijevi ili mokraćnog mjehura, zatim uzročnici ulaze u prostatu i uzrokuju upalu prostate.

Muškarci koji dobiju prostatitis u bolnici često imaju Pseudomonas aeruginosa. U urinarni trakt ulaze nakon kateterizacije mokraćnog mjehura.

U rijetkim slučajevima javlja se upala prostate kao posljedica spolno prenosivih bolesti. U ovom slučaju, uzročnici su uglavnom klamidija.

Abakterijski prostatitis

U abakterijskom prostatitisu (oblik sindroma kronične boli u zdjelici), bilo koja bakterija može biti krivac. Međutim, nakon pretraga u prostati i spermi nalaze se leukociti (bijela krvna zrnca koja štite tijelo). To ukazuje da se tijelo bori s upalom.

Što uzrokuje ovu upalu, stručnjaci nisu u potpunosti razumjeli i proučavali. To je vjerojatno rezultat kombiniranog djelovanja različitih čimbenika. Sljedeći čimbenici mogu igrati ulogu:

 • oslabljen imunološki odgovor;
 • poremećaji središnjeg živčanog sustava koji utječu na živce i mišiće genitourinarnog sustava i sprječavaju osobu da isprazni mjehur kao i obično;
 • psihički poremećaji kao što su stres, tjeskoba ili depresija.

Neki stručnjaci sugeriraju da skrivene infekcije mogu biti uzrok sindroma kronične boli u zdjelici. Međutim, ova je pretpostavka kontroverzna.

Tipični simptomi prostatitisa

Tipični simptomi akutnog bakterijskog prostatitisa su:

 • učestalo mokrenje;
 • peckanje tijekom mokrenja (obično s malom količinom urina);
 • bol u mjehuru i perineumu;
 • bol tijekom pokreta crijeva;
 • mučnina, povraćanje;
 • vrućica i zimica.

Kronični bakterijski prostatitis također uzrokuje bolove i probleme s mokrenjem. Međutim, ti simptomi odmah nestaju, a zatim se pojavljuju nakon nekog vremena. Kronični prostatitis karakterizira rekurentni tijek s blijedim i ponovnim pojavljivanjem upale. Može trajati mnogo mjeseci.

Još jedan karakterističan znak kronične upale prostate je erektilna disfunkcija.

simptomi prostatitisa

Abakterijska upala prostate, koju ne uzrokuju bakterije, u biti uzrokuje simptome slične onima kroničnog bakterijskog prostatitisa. Osim toga, žrtve se ponekad žale na bolove tijekom ejakulacije.

Poseban slučaj: asimptomatska upala prostate

U rijetkim slučajevima liječnik može otkriti povećani broj bijelih krvnih stanica u ejakulatu ili izlučevine prostate, ali oboljela osoba možda neće osjećati bol ili druge simptome upale prostate.

Takvi se slučajevi klasificiraju kao asimptomatska upala prostate i obično se otkriju slučajno u sklopu pregleda raka ili neplodnosti.

Dijagnostika

Liječnik može dijagnosticirati akutni bakterijski prostatitis ispitujući pacijenta o simptomima i pregledom prostate. Najprije liječnik prstom opipa prostatu. Ako se palpacijom u području prostate osjeti toplina i oteklina, a bolesnik osjeća bol, to ukazuje na akutnu bakterijsku upalu.

Kako bi potvrdio dijagnozu, liječnik također može napraviti test urina i uzeti krv od pacijenta kako bi ispitao razinu upalnih stanica.

Kronična bakterijska upala prostate ne može se dijagnosticirati samo palpacijom. Na primjer, ako je pacijent između dva napada upale, liječnik neće moći otkriti jaku oteklinu tijekom palpacije. Stoga su za dijagnosticiranje kroničnog bakterijskog prostatitisa potrebne pretrage krvi i urina.

Za otkrivanje kroničnog prostatitisa jedan uzorak urina nije dovoljan. Jer ako urin sadrži bijele krvne stanice i bakterije, to također može ukazivati na infekciju mokraćnog sustava. Kako bi otkrio utječe li upala na prostatu, liječnik će morati pregledati nekoliko uzoraka urina.

Liječenje prostatitisa

Koji će tretman pomoći kod upale prostate ovisi o uzroku: ako je upalu uzrokovala bakterija, terapija će se razlikovati od liječenja abakterijskog prostatitisa. Međutim, u oba slučaja liječnik može propisati protuupalne lijekove (tzv. antiflogistike).

Liječenje bakterijskog prostatitisa

Kod bakterijske upale prostate, antibiotici će pomoći u uklanjanju simptoma.

 • U slučaju blagog akutnog prostatitisa, liječnik mora propisati antibiotike iz skupine fluorokinolona, pacijent ih mora uzimati 10 dana.
 • Ako je upala teška, liječnik može pacijentu dati antibiotike širokog spektra.
 • Ako se radi o kroničnoj upali, pacijent obično uzima fluorokinolone 4-6 tjedana.

Liječenje abakterijskog prostatitisa

Liječnici obično pokušavaju kontrolirati nebakterijsku upalu prostate kombinacijom različitih lijekova. Primjerice, osim protuupalnih lijekova, mogu propisati i tzvblokatori alfa-1 receptora. Opuštaju mišiće prostate i mokraćnog mjehura i tako pospješuju pražnjenje mjehura.

Ovisno o sumnjama vašeg liječnika o uzroku upale, možda će biti potrebne daljnje mjere. Na primjer, sugerirano je da psihološki problemi također mogu igrati ulogu u razvoju nebakterijskog prostatitisa. U tom slučaju liječnik može preporučiti psihoterapiju.

Osim toga, toplinski tretmani kao što su kupke često se mogu koristiti za ublažavanje simptoma.

Liječenje prostatitisa narodnim lijekovima

Narodni lijekovi za prostatitis služe kao alternativa terapiji lijekovima. Koristi se za bakterijski prostatitis. Prije korištenja narodnih lijekova, posavjetujte se s liječnikom.

vatrena trava

Vatrena trava se pokazala kao odličan lijek za bolesti prostate.

vatrena trava za liječenje prostatitisa

Krijesnica je višegodišnja zeljasta biljka. Ima sitne, obično bijele cvjetove, ali ih ima i u raznim nijansama crvene boje.

Sjemenke ognjenice su sitne, na površini im se nalazi dlaka uz pomoć koje se šire.

Postoji oko 200 vrsta vatrene trave, biljka se često smatra korovom i može biti vrlo otrovna, no blagotvorni učinci dokazani su samo kod vatrene trave. Upotrebljavaju se cvjetovi i korijen. Sadržaj biološki aktivnih tvari (miricetin, kemferol, kvercetin, lektin i sitosterol) pozitivno djeluje na aktivnost prostate.

Upotreba vatrene trave:

1 punu čajnu žličicu biljke preliti s 1/4 litre vode, prokuhati i ostaviti da odstoji kratko (15 minuta). Treba ga piti u gutljajima tijekom dana (do 2 šalice) ohlađenog.

Ova ljekovita biljka koristi se za razne urološke bolesti, posebno:

 • za sve bolesti prostate, uključujući rak prostate;
 • za bolesti bubrega;
 • za bolesti mokraćnog mjehura;
 • za rak mjehura;
 • za zacjeljivanje rana.

Ognjenica je učinkovita protiv upale uroloških puteva, u pravilu se kombinira s drugim biljkama, ovisno o prirodi tegoba, najčešće s brusnicom, zlatnicom, preslicom ili brezom.

Zeleni čaj

Lijekovi u obliku zelenog čaja vjerojatno su najugodniji način liječenja prostatitisa.

Preporučljivo je popiti 3 šalice zelenog čaja dnevno.

Ovaj napitak potiče učestalo mokrenje, što pomaže u čišćenju cijelog organizma. Osim toga, zeleni čaj izravno sudjeluje u detoksikaciji organizma.

Savjet!Muškarcima se savjetuje da mokre sjedeći. Na taj način se postiže potpuno pražnjenje mjehura. Sjedeći položaj temeljito oslobađa sve mišiće zdjelice, zbog čega u mjehuru ne ostaje zaostala mokraća u kojoj bi se inače brzo razmnožile neke patogene bakterije.

Kopriva

2 šake svježe ubranih listova koprive - oko 15 cm od vrha biljke - treba preliti sa 300 ml vode za piće i ostaviti da odstoji preko noći (oko 12 sati). Ujutro, infuziju treba malo zagrijati i piti.

Brusnica

Brusnica je jedan od poznatih boraca protiv prostatitisa. Kućno liječenje brusnicama uključuje konzumiranje u suhom, svježem ili konzerviranom obliku. U potonjem slučaju, međutim, trebali biste se čuvati dodanog šećera.

brusnica za liječenje prostatitisa

Sokovi od brusnice također su dostupni u trgovinama. Ovdje također treba biti oprezan i pažljivo čitati etiketu kako sok ne bi sadržavao dodatne sokove od drugog voća ili umjetna sladila.

Ljekovito djelovanje ima samo 100% sok od brusnice.

Suhe brusnice dodajte u kašu ili zobene pahuljice.

Za koga brusnice nisu prikladne:

Brusnice su kontraindicirane za osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi. Brusnica može smanjiti antitrombocitne učinke lijeka, što će dovesti do krvarenja.

Đumbir

Kod liječenja prostatitisa možete obratiti pozornost na još jedan koristan proizvod - korijen đumbira. Đumbir je obećavajući proizvod za liječenje ove bolesti. Ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje, prekida reproduktivni ciklus stanica raka (što je posebno važno u liječenju raka prostate) te potiče apoptozu. Uz to, đumbir nije toksičan za druge stanice koje brzo rastu.

Treba ga uzimati nakon jela, dodajući korijen u čaj (po mogućnosti zeleni).

Sjemenke bundeve

Kao što praksa pokazuje, najučinkovitija metoda liječenja prostatitisa je korištenje svježih, a ne suhih sjemenki bundeve.

sjemenke bundeve za liječenje prostatitisa

priprema:Sjemenke bundeve treba samljeti. Dobivena masa se pomiješa s medom u jednakim omjerima i lagano zagrije. Zatim je potrebno ostaviti nekoliko sati u hladnjaku, nakon čega je potrebno oblikovati kuglice veličine oraha.

Kuglice se uzimaju prije jela, 1-2 puta dnevno, dnevno.

U preventivne svrhe možete svaki dan pojesti 4-5 sjemenki bundeve. Sadrže cink, selen i druge biokemijske tvari koje smanjuju upale u tijelu, uključujući i prostatu, te pozitivno utječu na stvaranje muškog hormona testosterona.

Kesteni

Kesten je također učinkovit i nema nuspojava, što je vrlo važno za starije osobe.

Kestene treba oguliti, zgnječiti jezgru u male komadiće, preliti kipućom vodom i ostaviti da se kuha sat vremena.

Uvarak treba uzimati 3 puta dnevno prije jela, 30 kapi.

Redoviti seks

Redoviti seks, baš kao i samozadovoljavanje, čisti prostatu, pospješuje cirkulaciju krvi i sprječava lokalne upale.

Prognoza: trajanje i tijek prostatitisa

Akutni prostatitis obično dobro reagira na liječenje. Ako pacijent uzima antibiotike koje je propisao liječnik, bol i temperatura obično nestaju unutar 36 sati. Nakon nekoliko dana simptomi bi se trebali značajno smanjiti.

Kronični prostatitis traje nekoliko mjeseci i obično se javlja u recidivima, između kojih pacijent osjeća malu ili nikakvu nelagodu. Kronični prostatitis obično je uporniji od akutnog prostatitisa: antibiotska terapija često traje nekoliko tjedana.

Je li moguće spriječiti prostatitis?

Rano liječenje infekcija mokraćnog sustava može spriječiti širenje klica na prostatu, a time i upalu prostate. Korištenje kondoma također može pomoći u sprječavanju upale prostate uzrokovane određenim spolno prenosivim bolestima.