Prostatitis

Prostatitis (prostatitis) je upala prostate (organa muškog reproduktivnog i reproduktivnog sustava) i promjena njegovih fizioloških funkcija kao rezultat ovog procesa.

simptomi prostatitisa kod muškaraca

Širenje

Prema različitim izvorima, prostatitis se javlja u 35-40%, a prema nekim autorima i u 70% muškaraca u dobi od 18 do 50 godina. Prostata, s obzirom na prevalenciju bolesti i kompleks problema koji iz toga proizlaze, zauzima vodeće mjesto među urološkom patologijom.

Klasifikacija

Postoje mnoge klasifikacije prostatitisa, stoga vrlo neobična terminologija. Najčešća je klasifikacija prostatitisa, koju su predložili Nacionalni institut za zdravlje SAD-a (NIH) 1995 . :

Kategorija Opis
Kategorija I Akutni bakterijski prostatitis
Kategorija II Kronični bakterijski prostatitis
Kategorija III Kronični abakterijski prostatitis
Kategorija IIIA Upalni sindrom kronične boli u zdjelici
Kategorija IIIB Neupalni sindrom kronične boli u zdjelici (prostatodinija)
Kategorija IV Asimptomatski upalni prostatitis

Ova klasifikacija prostatitisa temelji se na kliničkim znakovima, prisutnosti ili odsutnosti leukocita i mikroorganizama u sekreciji prostate, ejakulata i mokraće.

Kategorija I

Akutni bakterijski prostatitisIzražava se akutnom zaraznom upalom prostate sa svim popratnim simptomima:

 • povećani broj leukocita u mokraći;
 • prisutnost bakterija u mokraći;
 • opći znakovi infekcije (vrućica, simptomi opijenosti).

Kategorija II

Kronični bakterijski prostatitis- popraćeno odgovarajućim simptomima i povećanjem broja leukocita i bakterija u sekretima prostate, ejakulata i urina dobivenih nakon masaže prostate.

Kategorija III

Sindrom kronične boli u zdjelici (CPPS)- vodeći klinički simptom je sindrom boli više od 3 mjeseca u odsutnosti patogenih mikroorganizama u izlučivanju prostate, ejakulata i mokraće dobivenih nakon masaže prostate. Kriterij za razdvajanje u III A i III B je prisutnost povećane broj leukocita.

Kategorija III A

Kronični upalni sindrom boli u zdjelici- karakterizira prisutnost sindroma boli i simptoma prostatitisa, dok postoji povećan broj leukocita u lučenju prostate, ejakulata i dijela mokraće, nakon masaže prostate patogeni mikroorganizmi u ovim uzorcima nisu otkriveni standardnim metodama.

Kategorija III B

Neupalni sindrom kronične boli u zdjelici- karakterizira prisutnost sindroma boli i simptoma prostatitisa, dok nema povećanja broja leukocita i patogenih mikroorganizama u lučenju prostate, ejakulat i mokraća dobiveni nakon masaže prostate nisu otkriveni standardnim metodama.

Kategorija IV

Asimptomatski upalni prostatitis- odsutnost simptoma karakterističnih za prostatitis, bolest se slučajno otkriva tijekom histološkog pregleda uzoraka tkiva prostate dobivenih u vezi s dijagnozom iz drugih razloga (na primjer, biopsija prostate zbog povećanja razine specifične za prostatu antigen - PSA).

Dijagnostika prostatitisa

Simptomi prostatitisa izuzetno su raznoliki, ali se mogu svrstati u nekoliko skupina.

Sindrom boli

Kao rezultat nedovoljne opskrbe krvlju, uzrokovane upalom ili grčem žila koje napajaju prostatu, bilježi se gladovanje tkiva žlijezde kisikom, uslijed čega nastaju nusproizvodi patološke oksidacije koji utječu na živčane završetke prostate. Budući da je inervacija prostate povezana s inervacijom dna zdjelice, penisa, skrotuma, testisa, rektuma, lokalizacija boli je promjenjiva. Sljedeći simptomi boli su najčešći:

 • Nelagoda ili bol u perineumu - uglavnom se pojavljuju nakon fizičkog napora, odnosa, uzimanja alkohola u obliku prolazećih napadaja;
 • Osjećaj vrućeg krumpira u rektumu;
 • Bol (nelagoda) u testisima - pacijenti opisuju kao "bolove", "uvijanje", također su povezani s raznim provocirajućim čimbenicima;
 • Nelagoda, grčevi i bolovi u mokraćnoj cijevi uglavnom su povezani sa pomicanjem pH sekreta prostate na kiselu stranu. Kisela sekrecija prostate iritira sluznicu mokraće, pa se bolni osjećaji, češće u obliku "pečenja" javljaju nakon čina mokrenja ili odnosa, kada se dio sekreta istiskuje u lumen uretre tijekom kontrakcije mišići žlijezde i zdjelice.

Sindrom poremećaja mokraćnog sustava

Povezan s bliskom inervacijom prostate i mokraćnog mjehura, kao i sudjelovanjem mišića prostate u činu mokrenja. Dizurija može biti popraćena sljedećim manifestacijama:

 • Često mokrenje - često mokrenje (do 3 puta na sat) s oštrim i naglim nagonom (nemoguće ga je podnijeti) i prilično malim obrocima;
 • Osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura - nakon čina mokrenja postoji osjećaj da mokraća ostaje u mjehuru;
 • Slaba ili isprekidana struja urina - to također može uključivati simptom "posljednje kapi" - unatoč svim naporima pacijenta, nakon čina mokrenja, kap mokraće još uvijek izlazi iz kanala.

Poremećaj ejakulacije i orgazma

Povezan je s oštećenjem sjemene gomoljke (kolikulitis) tijekom prostatatitisa, na čijoj se površini nalaze živčani receptori koji šalju signal u strukture mozga, gdje se stvara osjećaj orgazma. Prostatitis ne uzrokuje izravno erektilnu disfunkciju (punjenje krvi penisa spolnim uzbuđenjem).

Glavna kršenja:

 • Preuranjena ejakulacija, ili obrnuto, pretjerano produljeni spolni odnos - uzrokovan upalom sjemenskog tuberkula ili njegovim ožiljcima zbog upalnog procesa;
 • Izbrisani orgazam - također povezan s upalom sjemenskog tuberkula;
 • Bol tijekom ejakulacije - povezan s upalnim procesom u izvodnim kanalima prostate kroz koji se oslobađa sperma.

Oštećenje plodnosti

Kada se svojstva sekreta prostate promijene zbog upale, uočavaju se sljedeće promjene u spermi, koje smanjuju čovjekovu sposobnost oplodnje (plodnost):

 • Smanjenje pH sperme prema kiseloj strani - budući da se s upalom prostate u tajni počinju nakupljati kiseli proizvodi patološke oksidacije. Kiselo okruženje izuzetno je destruktivno za spermatozoide, zbog čega se imobiliziraju, pa čak i umiru;
 • Aglutinacija sperme - lijepljenje sperme uglavnom glavama - povezana je s promjenom fizikalno-kemijskih svojstava tajne;
 • Astenospermija - smanjenje pokretljivosti sperme - usko je povezana sa pomicanjem pH na kiselu stranu i s kršenjem proizvodnje lecitinskih stanica u prostati, koje osiguravaju vitalnu aktivnost sperme.

Uretroprostatitis

U nekim se slučajevima prostatitis kombinira s kroničnim uretritisom, što se očituje oskudnim mukopurulentnim iscjetkom iz uretre (uglavnom nakon duljeg zadržavanja mokraće).

Prostatitis i spolni poremećaji

Pitanje "Uzrokuje li prostatitis impotenciju? "je već desetljećima uzrok profesionalnih kontroverzi.

Pod utjecajem spolnih podražaja, uz potpuno zasićenje tijela androgenima u tvorbama kortikalno-subkortikalne regije mozga, nastaje živčani signal koji se prenosi u središte erekcije smješteno u leđnoj moždini, odakle odlazi u glatke mišiće sinusoida formacija kavernoznih tijela penisa, koji se ili opuštaju (arterije i sinusoidi) ili sužavaju (vene). Prostata nema ulogu u ovom procesu.

Do ejakulacije i orgazma dolazi s dovoljnom iritacijom posebnih receptorskih stanica, koje se nalaze u području sjemenskog tuberkula u koji padaju izvodni kanali prostate, ti isti receptori odgovorni su za slanje živčanog impulsa u moždani korteks gdje dolazi do senzacije. orgazma se formira.

Upalni proces u prostati (prostatitis) može dovesti do oštećenja sjemene gomoljke i, kao rezultat toga, do kršenja potencije muškarca, kao i prerane ejakulacije i brisanja orgazma. Impotencija kod kroničnog prostatitisa patogenetski je povezana sa stupnjem oštećenja živčanog aparata prostate. Ovaj oblik impotencije (neuroreceptorski impotencija) tipičan je primjer reperkusijskog fenomena, kada prisutnost patoloških impulsa iz organa zahvaćenih upalnim procesom dovodi do zračenja procesa pobude do centara koji kontroliraju spolnu funkciju i do poremećaja ovog posljednjeg. Određenu, iako ne vodeću ulogu, u patogenezi impotencije neuroreceptora ima i određeno potiskivanje androgene aktivnosti testisa i osjetljivost na androgene u središtima hipotalamusa i hipofize.

Istodobno, postoji mišljenje da u Ruskoj Federaciji postoji i prekomjerna dijagnoza prostatitisa i precjenjivanje njegove uloge u razvoju erektilne disfunkcije.

Dijagnostika

Zadatak liječnika je otkriti upalni proces u prostati, identificirati mogućeg uzročnika bolesti i procijeniti disfunkciju prostate. 1990. Stamey je napisao da je prostatitis "smeće kliničkog neznanja" zbog raznolikosti korištenih izraza, dijagnostičkih metoda i tretmana. Istodobno, nekoliko jednostavnih i kliničkih i laboratorijskih testova omogućuje pravilno postavljanje dijagnoze, što omogućuje pokretanje odgovarajuće terapije.

Digitalni rektalni pregled prostate

Vrlo informativan način. Upalni proces može se procijeniti procjenom oblika, kontura, veličine žlijezde, prisutnosti žarišta zbijanja i (ili) omekšavanja, boli. Glavni znakovi prostatitisa: povećanje ili smanjenje veličine, heterogenost konzistencije, prisutnost žarišta zbijanja i omekšavanja, pastoznost, bolnost. Činjenica da se rektalnim pregledom otkrije 80% karcinoma gušterače govori sama za sebe. Možemo sa sigurnošću reći da će se ova metoda istraživanja uvijek koristiti.

Mikroskopski pregled sekrecije gušterače

Treba imati na umu da porast broja leukocita u tajni ne ukazuje uvijek na prostatitis, jermetode dobivanja tajne tijekom masaže ne garantiraju da sadržaj uretre i sjemeni mjehurići neće ući u nju. Istodobno, s očitim znakovima prostatitisa, tajna prostate može biti normalna. To je zbog žarišne upale, prisutnosti dijela izbrisanih ili zatvorenih kanala za izlučivanje.

Proučavanje lučenja prostate

Proučavanje izlučivanja prostate (Izraženo izlučivanje prostate-EPS) omogućuje vam utvrđivanje prisutnosti upalnog procesa u prostati i djelomično njegovu funkcionalnu sposobnost. To je glavna metoda za dijagnosticiranje i praćenje liječenja kroničnog prostatitisa. Tajna prostate može se ispitati pomoću svjetlosne mikroskopije bez bojenja ili pomoću posebnih metoda bojenja. Također, tajna prostate može se podvrgnuti bakteriološkom ispitivanju ili istraživanju metodom lančane reakcije polimeraze radi otkrivanja zaraznih sredstava u njoj. Doznajte tajnu masažom prostate. Sekret koji se oslobađa iz uretre sakuplja se u sterilnu epruvetu ili na čisti stakleni predmet za pregled. Ponekad lučenje prostate ne izlazi iz uretre. U takvim se slučajevima pacijentu savjetuje da odmah ustane. Ako se, ipak, tajna nije mogla dobiti, to češće znači da nije ušla u uretru, već u mokraćni mjehur. U tom se slučaju ispituje centrifugat tekućine za ispiranje koja se oslobađa iz mokraćnog mjehura nakon masaže prostate.

 • Lipoidna zrnca (tijela lecitina) specifični su produkt normalne fiziološke sekrecije žljezdanog epitela prostate. Daje tajni mliječni izgled. Tajna je obično bogata zrncima lecitina. Smanjenje njihovog broja, zajedno s povećanjem broja leukocita, ukazuje na upalni proces, tumor;
 • Amiloidna tijela su slojevita (škrobna) tijela koja postaju ljubičasta ili plava s Lugolovom otopinom, poput škroba;
 • Amiloidno tijelo je zgusnuti sekret žlijezde, ima ovalni oblik i slojevitu strukturu, nalik na stablo stabla. Obično se ne javljaju, njihovo otkrivanje ukazuje na stagnaciju sekreta u žlijezdi, što može biti s adenomima, kroničnim upalnim procesima;
 • Eritrociti mogu biti pojedinačni. U tajnu ulaze kao rezultat snažne masaže prostate. Povećani broj njih opaža se u upalnim procesima, novotvorinama.
 • Deskvamacija epitela u velikim količinama uočava se na početku upalnih procesa i u tumorima, istodobno se često dolazi do diskvamacije s proteinima i masnom degeneracijom epitelnih stanica. Makrofagi se mogu vidjeti sa stagnacijom sekreta, dugotrajnim trenutnim upalnim procesom;
 • Bettcherovi kristali su dugi kristali koji nastaju kada se miješano lučenje muških spolnih žlijezda (sok prostate pomiješan sa spermom) iz soli spermina i fosfata ohladi i osuši. Uz azoospermiju i ozbiljnu oligozoospermiju, Bettcherovi kristali nastaju brzo i u velikim količinama;
 • Retencijski sindrom - s adenomom žlijezde opaža se sindrom stagnacije. Makrofaga ima u izobilju, postoje višjedružne stanice poput stranih tijela i amiloidnih tijela;
 • Simptom paprati - simptom kristalizacije sekreta - oblik taloženja kristala natrijevog klorida ovisi o fizikalno-kemijskim svojstvima sekreta prostate. Studija simptoma provodi se dodavanjem kapi 0, 9% otopine natrijevog klorida u dobivenu sekreciju prostate uz daljnje promatranje nakon sušenja pod svjetlosnim mikroskopom. U zdravih muškaraca reproduktivne dobi kristalizacija lučenja prostate karakterizira tipičan fenomen lišća paprati (3+). Androgena insuficijencija ili prisutnost prostatitisa daju različite stupnjeve kršenja strukture kristala sve do njihove odsutnosti.

Bakteriološka ispitivanja dijelova urina i sekreta gušterače

Bris uretre, uključujući PCR dijagnostiku

Serološka dijagnoza sredstava (ELISA) koja uzrokuju infekcije mokraćnog sustava

Reakcija imunofluorescencije (RIF) izravna i neizravna

Otkrivanje antitijela na poznate antigene.

Određivanje PSA (antigena specifičnog za prostatu) krvnog seruma

Američka zaklada za urološke bolesti preporučuje godišnji rektalni pregled prostate, popraćen PSA-om, za sve muškarce starije od 50 godina i u prisutnosti raka prostate u krvnih srodnika po muškoj liniji. Još uvijek postoji rasprava o dobivanju PSA neposredno nakon digitalnog pregleda prostate po rektumu. Nedavne studije nisu uspjele potvrditi prisutnost značajnog povećanja sadržaja PSA neposredno nakon digitalnog pregleda. Dakle, razina PSA može se odrediti dobivanjem pouzdanih rezultata i nakon pregleda gušterače.

Uzorak od četiri čaše

Kako bi se dijagnosticirao kronični prostatitis, predložen je test od 4 stakla, temeljen na usporednoj bakteriološkoj procjeni približno jednakih dijelova urina primljenih prije i nakon masaže prostate, kao i njegovog lučenja.

Dijagnoza prostatitisa utvrđuje se deseterostrukim povećanjem koncentracije mikroorganizama u sekreciji prostate u usporedbi s njihovim sadržajem u mokraći (1, 2 i 3 dijela) i povećanjem broja polimorfonuklearnih leukocita >10-16 u vidnom polju svjetlosnog mikroskopa (povećanje 200 puta). Ili povećanje broja leukocita više od 300x106 / l kada ih se broji u komori za brojanje. Tijela lecitina, koja su proizvod normalne sekrecije žljezdanog epitela prostate, trebala bi gusto prekriti vidno polje mikroskopa (5-10 milijuna u 1 ml). Amiloidna tijela u sekretu prostate nalaze se u znatno manjim količinama. U zrelih muškaraca mogu se naći 1-2 u vidnom polju.

Biokemijski test krvi

Imunološki i hormonalni profil (prema indikacijama).

Ultrazvuk, TRUS

Ultrazvučna dijagnostika prostatitisa trbušnim i transrektalnim pretvaračem (TRUS).

Uroflowmetrija

Liječenje prostatitisa

Složeno liječenje bolesnika s kroničnim prostatitisom mora uključivati:

 • poštivanje općeg režima, prehrane, spolne higijene, kao i sudjelovanje seksualnih partnera u liječenju u prisutnosti zaraznih sredstava;
 • odabir učinkovitih lijekova za suzbijanje infekcije;
 • povećanje opće reaktivnosti pacijentovog tijela i imunobiološke podnošljivosti mikroorganizama na lijekove;
 • povećani odljev sekreta i aktiviranje lokalnih reparativnih procesa u žarištu upale;
 • sanacija žarišta infekcije u prisutnim i udaljenim organima;
 • poboljšanje mikrocirkulacije u prostati i zdjeličnim organima;
 • imenovanje sredstava za jačanje, enzima i vitamina;
 • korekcija hormonalnih poremećaja;
 • imenovanje spazmolitika;
 • imenovanje analgetika i protuupalnih lijekova;
 • uzimanje sedativa i sredstava za smirenje;
 • regulacija neurotrofičnih poremećaja lokalnim analgetskim lijekovima;

Masaža prostate

Masaža prostateje medicinski postupak koji se koristi za dijagnosticiranje i ponekad liječenje kroničnog prostatitisa. Prvu masažu prostate opisao je Posner 1893. godine, a od 1936. godine široko je uveden u urološku praksu O'Conoryja. Međutim, 1968. godine, nakon što su Meares i Stamey opisali prekretnicu za dijagnozu prostatitisa, pogledi na uzroke ove bolesti promijenili su se i masaža kao terapijski postupak izbrisana sa popisa mjera u mnogim priručnicima za liječenje prostatitisa u razvijeni svijet.

No, od sredine 90-ih godina 20. stoljeća, mnogi liječnici koji su sudjelovali u dijagnozi i liječenju prostatitisa počeli su primjećivati neučinkovitost u nekim slučajevima predložene antibiotske terapije i uporabu alfa-blokatora, što ih je navelo da koriste ovu zaboravljenu metodu u praksi.

U osnovi se masaža prostate trenutno koristi kao dijagnostički postupak za dobivanje sekreta prostate (izraženi sekret prostate) - za njen mikroskopski (kulturalni) pregled i za test prije i poslije masaže (test prije i poslije masaže -PPMT). lučenjeizvoditi njezinu masažu. Masaža je medicinski postupak i mora je izvoditi prethodno obučeni specijalist. Masaža se izvodi nakon mokrenja, a u slučaju ispuštanja iz uretre nakon njenog prethodnog ispiranja izotoničnom otopinom natrijevog klorida, što je posebno potrebno u slučajevima kada se pretpostavlja bakteriološko ispitivanje sekreta. Masaža prostate provodi se kroz anus, jer je prostata u blizini ampule rektuma i tamo je dostupna samo za pregled. Prvo masirajte jedan, a zatim drugi režanj prostate pokretima prstiju od periferije do središnjeg utora duž izvodnih kanala, pokušavajući ne dodirivati sjemene mjehuriće. Završite masažu pritiskom na područje središnjeg sulkusa odozgo. Sekret koji se oslobađa iz uretre sakuplja se u sterilnu epruvetu ili na čisti stakleni predmet za pregled. Ponekad lučenje prostate ne izlazi iz uretre. U takvim se slučajevima pacijentu savjetuje da odmah stane na noge. Ako, ipak, tajnu nije moguće dobiti, to znači da nije ušla u mokraćovod, već u mokraćni mjehur. U tom se slučaju ispituje centrifugat tekućine za ispiranje koja se oslobađa iz mokraćnog mjehura nakon masaže prostate.

Masažu prostate u terapijske svrhe (repetitivna masaža prostate) službeno preporučuje Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije kao postupak liječenja kroničnog prostatitisa. Masaža prostate široko se koristi za liječenje prostatitisa u zemljama jugoistočne Azije, Kine i nekih europskih zemalja. Neki sjevernoamerički i kanadski urolozi također preporučuju upotrebu masaže u kombinaciji s antibiotskom terapijom u liječenju nekih oblika prostatitisa. Zapravo je malo učinjeno na procjeni učinkovitosti ili neučinkovitosti masaže prostate. Postoji nekoliko oprečnih studija, u jednoj koju su proveli egipatski liječnici, nisu pronađene razlike u skupinama pacijenata, od kojih su neki primali masažu u kombinaciji s antibiotskom terapijom i jednostavno antibiotskom terapijom, u drugoj koju su proveli američki i filipinski istraživači, naprotiv , u skupini bolesnika s prostatitisom koji su primali masažu u kombinaciji s antibiotskom terapijom pokazali su značajno poboljšanje.

Pristalice upotrebe masaže u terapijske svrhe smatraju da je glavni učinak njezine uporabe isušivanje kanala prostate - t. j. oslobađajući ih gnojnih i mrtvih stanica. Smatra se da drugi učinak povećava protok krvi u prostati, što poboljšava prodor antibiotika u nju i aktivira lokalne zaštitne imunološke procese.

U svjetskoj literaturi malo je podataka o komplikacijama povezanim s masažom prostate. Japanski su liječnici 1990. godine opisali genitalnu gangrenu (Fournier), a njemački 2003. perioprostatsko krvarenje nakon masaže prostate s razvojem emboličkog udara (krvarenja) pluća. Postoji studija koja nakon masaže privremeno povećava razinu PSA (antigena specifičnog za prostatu). Masaža je kontraindicirana kod akutne upale prostate (akutni prostatitis), kod akutnog uretritisa, orhitisa, karcinoma prostate. Masaža se ne preporučuje kod kalcifikacija prostate i adenoma prostate, a obično se preporučuje masaža prostate 2 ili 3 puta tjedno.

Postupci fizioterapije

Bilo koji fizioterapijski postupci (masaža prostate, zagrijavanje itd. ) Kontraindicirani su za akutni prostatitis.

Korištenje fizioterapeutskih postupaka u složenom liječenju prostatitisa usmjereno je kako na izravni učinak fizikalnih sredstava na prostatu kako bi se normalizirale funkcionalne i patološke promjene, tako i na elektroforetsku primjenu lijekova u tkivo prostate.

Korištenje fizioterapeutskih metoda u pozadini terapije lijekovima daje puno bolji rezultat nego samo kod liječenja. Sljedeće metode utjecaja na prostatu postale su široko rasprostranjene i dokazale svoju učinkovitost:

 • terapija udarnim valom;
 • elektrostimulacija gušterače moduliranim strujama kožnih ili rektalnih elektroda;
 • termoterapija u raznim verzijama (uključujući visokofrekventnu termoterapiju);
 • magnetoterapija;
 • mikrovalna mikrovalna terapija;
 • laserska terapija.
 • transrektalna ultrazvučna terapija i fonoforeza;
 • mikroklizme.