Svojstva lijekova koji se koriste za prostatitis

U posljednje vrijeme sve češće se dijagnosticira upala prostate. Ali ako je ranije bolest otkrivena kod muškaraca starijih od 40 godina, danas se patologija često javlja kod mladih ljudi. Uzrok može biti infekcija, virusi, slab imunitet, sjedilački način života i tako dalje. Sukladno tome, lijekovi za liječenje prostatitisa bit će raznoliki. Najučinkovitije od njih možete odabrati samo zajedno sa svojim liječnikom nakon temeljitog pregleda.

liječnik proučava lijek za prostatitis

Vrste lijekova

Svi lijekovi su predstavljeni u različitim oblicima oslobađanja. S prostatitisom kod muškaraca mogu se koristiti injekcije, tablete, čepići, masti i otopine za ukapavanje. U akutnoj fazi propisuju se injekcije, a lijekovi za liječenje kroničnog prostatitisa najčešće su predstavljeni u obliku tableta i kapsula. Među njima su obavezni antibiotici i protuupalni lijekovi. Prvi uključuju najučinkovitije lijekove kao što su fluorokinoloni, penicilini i tetraciklini. Ako se utvrdi specifična infekcija, mogu se propisati drugi antibiotici.

Protuupalni lijekovi se koriste u bilo kojem obliku patologije, odnosno u prisutnosti bakterija iu njihovoj odsutnosti. Njihov glavni cilj je ublažavanje upale i poboljšanje rada organizma. Također možete uzimati lijekove protiv bolova i vitamine u obliku tableta. Ali imunomodulatori i lijekovi za ubrzavanje regeneracije češće se proizvode u obliku injekcija. Takve se injekcije često propisuju izvan akutne faze za obnavljanje tkiva prostate.

Osim navedenog, u liječenju muškaraca koriste se čepići i kreme za rektalnu primjenu. Ovo su najprikladniji oblici koji vam omogućuju izravno djelovanje na žarište upale. U obliku supozitorija postoje protuupalni lijekovi, lijekovi protiv bolova, antibiotici i tako dalje.

instilacije za prostatitis

U nekim slučajevima mogu biti potrebne instilacije. Lijek se ubrizgava u uretru u volumenu ne većem od 5 mililitara.

Izbor oblika lijeka provodi se samo zajedno s liječnikom na temelju stadija patologije i njegovih značajki. Nemoguće je samostalno zamijeniti injekcije tabletama ili čepićima.

Glavni princip liječenja

Za željeni učinak potrebno je koristiti složeno liječenje. Ne možete biti ograničeni samo na antibiotike ili samo na lijekove protiv bolova. U pravilu shema za akutni proces uključuje sljedeće lijekove:

  • antibiotici za uklanjanje patogene flore;
  • protuupalni lijekovi;
  • lijekovi protiv bolova i spazmolitici za jaku bol;
  • čepići za ublažavanje lokalne upale.
tablete za prostatitis

Osim gore navedenog, mogu se koristiti lijekovi drugih skupina, na primjer, hormonska sredstva, alfa-blokatori, imunomodulatori, mišićni relaksanti i tako dalje. Svaki lijek ima svoje trajanje uporabe i dozu. Oni se određuju na temelju svojstava sredstva i učinka koje ima.

Antibakterijska sredstva su obavezna kada se otkrije bakterijski prostatitis kod muškaraca. Uzimaju se od tjedan do dva mjeseca, na primjer, u kroničnom obliku. Uz jaku upalu, mogu se koristiti injekcije, ali tablete se i dalje češće propisuju. Izbor se vrši na temelju dostupne flore i individualnih karakteristika pacijenta.

Protuupalni lijekovi se također koriste za bilo koji oblik prostatitisa. Oni će pomoći u ublažavanju upale čak i u prisutnosti kamenaca u prostati. Trajanje prijema obično nije duže od 14 dana, ali se mogu koristiti i duži tečajevi.

Lijekovi protiv bolova koriste se samo u prisutnosti jake boli. U pravilu je dovoljan trodnevni unos u akutnoj fazi. Mogu se koristiti i tablete i injekcije. U prisutnosti kroničnog procesa kod muškaraca, nema potrebe za ovim lijekovima.

injekcije za prostatitis

Alfa-blokatori, kao i lijekovi protiv bolova, koriste se 2-3 dana u akutnom procesu. Isto vrijedi i za antispazmodike.

Istodobno, postoje lijekovi koji se uzimaju dulje vrijeme, bez obzira na stadij patologije. Prije svega, vitamine, mikroelemente za muškarce treba redovito uzimati, a tečajevi imunomodulatora rade se dva puta godišnje. Hormoni se koriste samo prema propisu liječnika nakon temeljitog pregleda.

Tijekom života možete povremeno provoditi tečajeve koristeći biljne pripravke i recepte tradicionalne medicine. Oni će pomoći normalizirati rad žlijezde i ojačati imunološki sustav, čime se smanjuje rizik od recidiva.

Nazivi lijekova

Među širokim rasponom lijekova posebno se mogu izdvojiti oni koji su vrlo učinkoviti i dokazali se među muškarcima s akutnim ili kroničnim prostatitisom. Često se propisuje antibakterijski agens grupe penicilina, koji se dobro nosi s velikim brojem bakterija i ne uzrokuje nuspojave.

Osim toga, mogu se koristiti i drugi lijekovi, na primjer, penicilini u obliku injekcija, tetraciklini u tabletama, antispazmodici, npr. Osim toga, postoji mnogo analoga, tako da samo liječnik može reći naziv prikladnog lijeka.

Uz antibakterijske lijekove koristi se lijek koji ima izraženo antibakterijsko i protuupalno svojstvo. Osim toga, normalizira odljev mokraće i cirkulaciju krvi u tkivima. Pospješuje resorpciju krvnih ugrušaka i potiče rad mišićnog tkiva. Koristi se u kroničnom obliku bolesti. Također se može propisati nakon operacije.

Ostali lijekovi

Osim navedenih, za prostatitis kod muškaraca mogu se koristiti i drugi lijekovi. Dakle, propisan je lijek koji je homeopatski, sposoban ublažiti upalu i poboljšati cirkulaciju krvi u tkivima. Istodobno se smanjuje oteklina, poboljšava se prehrana stanica, normalizira mokrenje i izlučivanje. Koristi se samo kao dio kompleksa. Može se uzimati dugo, do šest mjeseci. Lijek se lako podnosi, bez ikakvih nuspojava.

Može se propisati prirodni pripravak, sastav uključuje samo biljne komponente, što proizvod čini sigurnim. Omogućuje brzo uklanjanje upale i normalizaciju rada žlijezde.

Sve lijekove za liječenje muškaraca treba propisati samo liječnik nakon pregleda. Svaki lijek ima svoje indikacije i značajke uporabe. Njihova nepravilna uporaba može uzrokovati pogoršanje stanja i razvoj nuspojava.