Liječenje prostatitisa: vjerujte liječniku!

Borba protiv prostatitisa je složen i prilično dug proces koji ne dopušta samoliječenje. Budući da ova bolest može dovesti do patologije muške reproduktivne funkcije i ozbiljnih kvarova u radu drugih organa i sustava, sve mjere za postavljanje dijagnoze i određivanje potrebne strategije liječenja treba provoditi isključivo urolog. Kako liječiti prostatitis kako bi se bolest što prije povukla i koji je kompleks terapijskih mjera?

čovjek razmišlja o liječenju prostatitisa

Dijagnoza prostatitisa

Identifikacija prisutnosti prostatitisa kod pacijenta za urologa obično nije teška, a glavni cilj dijagnostičkih postupaka je utvrditi uzrok i oblik bolesti. Neke vrste pregleda mogu uzrokovati nelagodu ili bol kod pacijenata, ali prolazak kroz određene faze kliničke dijagnostike nužan je kako bi liječnik prikupio korisne informacije:

 • Primarni rektalni digitalni pregled i uzimanje sekreta prostate na analizu, čime se utvrđuje priroda bolesti (abakterijski ili infektivni oblici prostatitisa). Ako se u biološkom materijalu pronađe infektivni agens, provodi se test osjetljivosti patogene mikroflore na antibiotike kako bi se optimizirao kompleks naknadnih terapijskih mjera.
 • Transabdominalni ili transrektalni ultrazvučni pregled. Propisuje se po potrebi kako bi se razjasnile karakteristike stanja prostate. Transabdominalni ultrazvuk se izvodi kroz prednju trbušnu stijenku i ne uzrokuje nelagodu pacijentu. Međutim, transrektalni pregled prostate (kroz rektum) je, iako umjereno bolan, ali informativniji postupak, jer vam omogućuje određivanje ne samo parametara žlijezde, već i njezinih strukturnih promjena.
 • Krvni test za PSA. Višak u krvi normalne razine (4 ng / ml) antigena specifičnog za prostatu može ukazivati na prisutnost patoloških procesa u prostati. Određivanje PSA pokazatelja treba provoditi ne samo u procesu dijagnosticiranja prostatitisa, već i tijekom liječenja bolesti kako bi se procijenila učinkovitost terapije.

Glavne terapijske komponente i metode liječenja prostatitisa

Akutni prostatitis i pogoršanje kroničnog oblika ove bolesti liječe se prema sličnim shemama. Pravilno odabrana, racionalna terapija pretpostavlja potpuni oporavak pacijenta u prvom slučaju i dovodi do njegovog izlječenja ili dugotrajne remisije bolesti u drugom. Samo urolog može odlučiti kako liječiti prostatitis bez štete po zdravlje pacijenta i uz maksimalni učinak korištenih sredstava i metoda, uloga pacijenta u ovom procesu leži u njegovom strogom pridržavanju svih propisa stručnjaka.

Medicinska terapija

lijekovi za prostatitis

Liječenje lijekovima temelji se na svakom terapijskom učinku na upalu prostate. Odabir potrebnih lijekova vrši urolog na temelju podataka iz laboratorijskih pretraga i drugih preliminarnih studija. Fokus terapije lijekovima uključuje:

 • smanjenje pacijentove razine boli;
 • normalizacija cirkulacije krvi u prostati i susjednim organima;
 • lokalizacija i uništavanje zaraznog agensa;
 • uklanjanje upalnih reakcija i zagušenja u prostati;
 • stabilizacija imuniteta, seksualne performanse i opće dobrobiti pacijenta

Optimalna učinkovitost terapije lijekovima postiže se kombinacijom antibiotika, lijekova protiv bolova, protuupalnih i hormonalnih lijekova, antidepresiva, mikroklistera i čepića u wellness programu.

Lokalna terapija

Lokalni obnavljajući učinak na prostatu i njezina upaljena područja postiže se primjenom različitih vrsta fizioterapije u programu liječenja:

 • ultrazvučna fonoforeza;
 • transrektalna mikrovalna hipertermija;
 • dijadinamoforeza;
 • laserska terapija;
 • masaža prostate.

Treba napomenuti da je masaža uz svoju relativnu bol najučinkovitije sredstvo u borbi protiv prostatitisa. Zahvaljujući takvim postupcima uklanja se ustajali sekret iz prostate, što pomaže poboljšanju cirkulacije krvi zahvaćenih tkiva i povećanju učinkovitosti lijekova koje pacijent koristi. Masaža se propisuje pacijentu tijekom razdoblja remisije ili povlačenja akutnih manifestacija bolesti. Tijekom pogoršanja prostatitisa, postupke liječnik isključuje s popisa terapijskih mjera, jer mogu izazvati širenje infekcije.

Fitoterapija

Liječenje fitopreparatima propisano je za pacijente s prostatitisom kao dio kompleksne terapije. Korištenje biljnih zdravstvenih proizvoda moguće je dugotrajno, zbog njihovog neškodljivog djelovanja na organizam i niske učestalosti nuspojava. Fitoterapija se može provoditi kroz unutarnju i (ili) vanjsku primjenu, u obliku sokova, dekocija ili infuzija gospine trave, ginsenga, kalamusa, zelenkave, čička, koprive i drugih ljekovitih biljaka. U kroničnom obliku prostatitisa, liječnik može propisati magneto-, fono- ili elektroforezu fitopreparacija.

Lijekovi u liječenju prostatitisa

Tijek primjene lijekova od strane pacijenata propisuje njihov liječnik na individualnoj osnovi. Program antibiotika osmišljen je s obzirom na sljedeće specifične kriterije:

 • oblik bolesti;
 • vrsta patogena i antimikrobna aktivnost lijeka;
 • sposobnost prodiranja lijeka u tkivo prostate;
 • nema kontraindikacija za uzimanje lijeka;
 • način primjene lijeka;
 • moguće nuspojave

Prema pokazateljima učinkovitosti liječenja kroničnog i akutnog prostatitisa, razlikuju se tri glavne skupine antibakterijskih sredstava:

 • Fluorokinoloni. Lijekovi ove skupine imaju širok spektar djelovanja i imaju sposobnost nakupljanja u tkivima prostate u visokoj koncentraciji; istodobno se ne razvija otpornost patogenih bakterija na aktivno sredstvo. „Nedostatak" fluorokinolona leži u njihovom mogućem negativnom učinku na središnji živčani sustav i vjerojatnosti alergijskih reakcija u bolesnika.
 • Tetraciklini. Ovi lijekovi su najučinkovitiji protiv atipičnih patogena, ali nisu dovoljno aktivni u borbi protiv Escherichia coli i stafilokoka te su potpuno neučinkoviti protiv Pseudomonas aeruginosa.
 • Makrolidi. Pripravci skupine makrolida lako prodiru i aktivno se akumuliraju u tkivima žlijezde, međutim, kao niskotoksični i učinkoviti u uništavanju gram-pozitivnih bakterija, neučinkoviti su u suzbijanju gram-negativnih bakterija.

U prvim danima uzimanja propisanih antibakterijskih lijekova, pacijent s dijagnozom prostatitisa trebao bi redovito posjećivati svog liječnika. Takva mjera neophodna je urologu za praćenje učinkovitosti antibiotika. Ako nakon tri dana liječenja stručnjak ne primijeti vidljiva poboljšanja stanja pacijenta, zamjenjuje glavni lijek. Prilikom propisivanja antibiotika liječnik mora uzeti u obzir pacijentovo iskustvo uzimanja sličnih lijekova kako bi se isključilo ponovno propisivanje lijeka iste skupine.

Uz antibakterijske i lijekove protiv bolova, pacijentu s prostatitisom može se propisati hormonska terapija i (ili) uzimanje alfa-blokatora:

 • Hormonska terapija. Stanje i funkcije prostate izravno ovise o količini androgena i estrogena u muškom tijelu. Korištenje hormonskih lijekova u liječenju prostatitisa omogućuje vam da pomaknete ravnotežu "ženskih" i "muških" hormona u određenom smjeru. Budući da takvi lijekovi pomažu u smanjenju žljezdanog tkiva prostate, možemo govoriti o neizravnoj ulozi antiandrogena u oporavku bolesnika s prostatitisom.
 • Alfa blokatori. Unos takvih sredstava odnosi se na metodu patogenetske terapije; svrha mu je ublažavanje općih simptoma upale prostate. Posebno je učinkovita uporaba alfa-blokatora za probleme s mokrenjem. Zahvaljujući uklanjanju grčeva sfinktera, stijenki mokraćovoda, glatke muskulature mokraćnog mjehura, kao i same prostate, sprječava se stagnacija ili obrnuti refluks sekreta prostate i uklanja edem iz upaljenog organa.

Bez obzira na svrhu i specifičnosti primjene lijekova, uzimanje bilo kojeg lijeka treba provoditi isključivo prema propisu liječnika i pod njegovom kontrolom. Samoliječenje može dovesti do komplikacija bolesti ili učiniti naknadnu terapiju neučinkovitom u klinici.

Imunokorekcija je ključ uspješnog liječenja

Cijeli kompleks medicinskih postupaka za kronični ili akutni prostatitis mora nužno biti popraćen imunokorekcijskim mjerama (redoviti posjeti imunologu, normalizacija načina života, uzimanje vitamina, imunomodulatora itd. ). Visok imunološki status tijela doprinosi brzom oporavku pacijenta ili produljenju faze remisije u kroničnom obliku bolesti.

konzultacije sa specijalistom za prostatitis

Pravovremeni posjet specijalistu u slučaju simptoma karakterističnih za bolest, strogo pridržavanje liječničkih preporuka u slučaju dijagnoze prostatitisa, prevencija ponavljanja postojeće bolesti i kategorično odbijanje samoliječenja u korist stručne intervencije od strane urologa omogućit će vam izbjegavanje dugotrajnog liječenja i neželjenih posljedica ozbiljne bolesti.